Fredsbevarande trupp till Somalia

Väl medveten om att det med stor sannolikhet inte kommer bringa omedelbar fred och stabilitet i landet, så är det ändå med glädje och lycka för Somalias skull som jag läser hur FN beslutat att sätta in fredsbevarande trupp i landet. En helt uppenbart i skymundan förd konflikt har i mer eller mindre hög grad plågat Somalia i 18 år nu, direkt efterföljande störtandet av en hård diktatur.

Från och till har viss stabilisering rådit men alltid med strider om makten latent liggande. Trots förhoppningar har dessa fortsatt även de senaste åenren, då främst mellan en internationellt stödd interimsregering och en islamistisk millis (UIC).  Någon form av uppgörelse och förhandlingslösning är önskvärd för att på lång sikt tillgodose en så bred uppslutning i landet som möjligt. Fram tills denna är möjlig att nå behövs betydande insatser för att kunna hålla tillbaka UIC vars medel har varit att ta makten med våld.  Då Etiopien nyligen lämnade Somalia efter två års närvaro och upprätthållande av den provisoriska regeringens position, uppstod ett betydande vakuum av säkerhetsmässig art. UIC som nära nog kunnat möta upp de etiopiska styrkorna skulle i och med detta i princip ges fri lejd till makten i Mogadishu.

Samtidigt pågår förhandlingar om att inkludera en islamistisk opposition i regering/parlament, något som om det fungerar sannolikt skulle vara den mest önskvärda lösningen, om detta även gör att radikala inslag hos islamisterna trubbas av och blir pragmatiska.  Fram till en sådan möjlig lösning nås och förvisso även en bra tid efter, behövs sannolikt fredsbevarande trupper som ges mandat att kunna hålla radikala militära grupper tillbaka.

Detta är något som världssamvetet bör ta på sig och agera,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: