EU Valkampanjen är nu i full gång med officiell valdag på söndag.  Sakpolitiska frågor som miljö och ekonomi behandlas grundligt, personligen tror jag dock att det avgörande för var man vill lägga sin röst handlar om ens syn på EU som projekt och vilken roll Sverige ska föra i detta.  Jag utgår hellre från dessa större och mer genomgripande frågor och min vision om ett fördjupat och mer integrerat EU-samarbete.

Jag vill jobba för ett svenskt medlemskap i EMU,inte främst för att jag tror detta skulle gynna svensk ekonomi. Utan framför allt därför att Sverige ska höra till hela den gemenskap EU delar. EMU är också att betrakta som kittet som kommer kunna borga för än djupare samarbete. Med gemensam valuta motverkas alltför stark självsträvan inom ekonomin som kan bära väg för protektionism. Att jag sedan är övertygad om att Euron rent krasst är bra för den samlade ekonomin, i huvudsak i kristider är ju än bättre.

Tycker vidare att det är viktigt att vi försöker driva igenom Lissabonfördraget under sveriges ordförandeskap, i stora drag som det är, med möjliga undantag för Irland. Fördraget är absolut nödvändigt för att effektivisera ett växande EU, och att dra ner på den nationella vetorätten känns bara sunt för att EU ska fungera. Vissa vill hävda att Irlands nej ska respekteras, men vad skulle då gälla för alla länder som ratificerat fördraget. Ska inte deras Ja respekteras.  I denna fråga är ett Nej alltid ett nej och ett Ja bara ja förutsatt att alla andra också röstar för det. Vidare känns det inte rimligt att i teorin en persons majoritet i ett land skall kunna blockera hela övriga EU s beslut.

Andra större frågor viktiga för mig är öppna gränser och fri arbetsmarknad över hela unionen, där jag tydligt tar ställning för lettiska och polska hantverkare gentemot den protektionism som svenska fackförbund står för.  Jag är i ärlighetens namn emot mycket av kollektivavtalsmodellen och tycker i princip att det en arbetsgivare och en arbetstagare kommer överens om ska inte staten lägga sig i så länge en miniminivå uppfylls och arbetstagaren inte blir utnyttjad.  Är nog klart marknadsliberal på denna punkt och i stort bör detta gälla för såväl varor som tjänster och anställningar. Vill vi ha ett EU där de nya medlemmarna ska kunna komma ikapp oss ekonomiskt så måste de i ett inledningsskede få konkurrera med en för oss lägre lön som är fullgod i deras ögon, detta kommer på sikt att jämna ut sig.  Ger detta effekt på den svenska arbetsmarknaden så måste man tänka på att göra omställningar i strukturerna eller möta detta med konkurrensfördelar på andra plan.

Vill i övrigt driva en svensk NATO-anslutning, vilket inom EU handlar om ökat samarbete, utbyggd kärnkraft för Sverige, inom EU gemensamt elnät. Och starkare polissamarbete inom sk Europeiskt FBI

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: